Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Πολιτική αστάθεια και πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα προβλέπει έκθεση του Economist



Πολιτική αστάθεια και πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα προβλέπει ο Economist σε έκθεσή του για την Ελλάδα!

Η βρετανική έκδοση εκτιμά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα αντέξει ένα λιγότερο από ένα χρόνο ακόμα και αναφέρει ως πιθανό σενάριο τη διεξαγωγή εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές το Μάιο του 2014. 

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι μπορεί ο κυβερνητικός συνασπισμός Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ να είναι πιο «ομοιογενής» και οι πιθανότητες «κοινοβουλευτικής ανταρσίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική» να ελαχιστοποιούνται, ωστόσο η «αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα» θα συνεχίσει να πυροδοτεί «κοινωνικές ταραχές και οικονομικές δυσκολίες» και να διατηρεί την πολιτική σκηνή «κατακερματισμένη». 

Στην έκθεση τονίζεται, επίσης, ότι η λιτότητα θα συνεχίσει να ευνοεί τις αντιμνημονιακές δυνάμεις στο κοινοβούλιο, οι οποίες και θα καρπωθούν –ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ- το αίσθημα δυσαρέσκειας του ελληνικού λαού και θα δουν τα ποσοστά τους να ανεβαίνουν στις δημοσκοπήσεις, τονίζεται στην έκθεση. 
Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι οι πολίτες καταλογίζουν σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «διαφθορά, νεποτισμό και συμφέροντα» που έχουν ταυτιστεί με τις κυβερνήσεις τους. 

Το περιοδικό προβλέπει ότι, σε περίπτωση που προκηρυχθούν τελικά εκλογές, πρώτο κόμμα θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σημειώνει ότι η ΝΔ παραμένει φαβορί για να ηγηθεί και της επόμενης κυβέρνησης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευτεί να βρει κυβερνητικούς συμμάχους. 
Την ίδια ώρα υποστηρίζει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν έχει εξασφαλιστεί παρά το «κούρεμα» και τη χαλάρωση των όρων και θεωρεί πιθανή μια επιπρόσθετη ανακούφιση του χρέους την περίοδο 2014 -17.

Επίσης, προειδοποιεί ότι υπάρχει πιθανότητα 30% η χώρα να οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη μέσα στην επόμενη τετραετία, λόγω των κοινωνικών αναταραχών και της οικονομικής ανέχειας και σημειώνει ότι αν η Ελλάδα παραμείνει στην ευρωζώνη, η οικονομική πολιτική θα συνεχίσει να διαμορφώνεται με βάση το μνημόνιο κατανόησης με την τρόικα, με έμφαση στην λιτότητα και στις δομικές μεταρρυθμίσεις. 

Ο Economist προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα υποχωρήσει κατά 5,5% το 2013 και 2% το 2014, προτού αρχίσει να αναπτύσσεται με 1,9% το 2015 – 2017, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τον πληθωρισμό, σημειώνει ότι αυτός αναμένεται να κινηθεί σε αρνητικό έδαφος το 2013 (-0,5%), να αυξηθεί στο 0,2% το 2014 και στο 0,9% την περίοδο 2015-2017.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου