Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Η κρίση και οι... κροίσοι στην ΕΕ



Η Ευρώπη μπορεί να παλεύει με την οικονομική στασιμότητα, αλλά οι κροίσοι της Γηραιάς Ηπείρου αυξάνουν σημαντικά τον πλούτο τους. 
Η έκθεση της συμβουλευτικής Wealth – X αναφέρει ότι ο αριθμός των ανθρώπων με περιουσία που ξεπερνά τα 30 εκατ. δολάρια αυξήθηκε στη Γερμανία, την Ελβετία, τη Γαλλία και την Ιταλία κατά 6% το 2012. 
Η αθροιστική τους περιουσία εκτινάχθηκε κατά 13% στα 3,4 τρισ. δολ.
Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στη Γερμανία, όπου οι υπερ-πλούσιοι αυξήθηκαν κατά 6% στα 16.734 άτομα με συνολική περιουσία άνω των 2 τρισ. δολ.
 Στην Ελβετία, ο αριθμός των υπερ-πλουσίων αυξήθηκε κατά 15%.
 Ακόμη και στη Γαλλία, που φέρεται να κινδυνεύει με στασιμότητα – ο αριθμός των κροίσων αυξήθηκε κατά 5% και η συνολική τους περιουσία κατά 12%.
Η Wealth – X αποδίδει τις εξελίξεις στις έξυπνες επενδυτικές κινήσεις.
 «Οι έξυπνες επενδύσεις και η συνετή διαχείριση στις συγκεκριμένες οικονομίες εξηγεί γατί υπήρξε καλύτερη απόδοση εκεί από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» αναφέρει ο πρόεδρος της Wealth-X, David Friedman.

Υπάρχει όμως, και μία ακόμη αιτία: η παγκοσμιοποίηση. 
Πολλοί από τους κροίσους ευρωπαϊκών χωρών έχουν διεθνείς επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που ευνοούνται από την ανάπτυξη σε άλλες χώρες. 
Αυτό συμβαίνει επί παραδείγματι με τις εταιρείες πολυτελών προϊόντων της Γαλλίας, ή τις γερμανικές βιομηχανίες.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Amancio Ortega,του ιδρυτή της Zara. 
Ενώ η Ισπανία παλεύει με την ύφεση, η περιουσία του Ortega ενισχύθηκε σε ένα χρόνο περισσότερο από 10 δισ. δολ., στα 50 δισ. δολ., με αποτέλεσμα να είναι πλέον ο 5ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου