Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Ποιος κρύβεται πίσω από το ξένο fund που θέλει να αγοράσει μέρος του χρέους της Ελλάδας!


Αμερικανικό hedge fund προτίθεται να αγοράσει μαζικά ελληνικά ομόλογα επειδή πιστεύει ότι η τρέχουσα αξία τους είναι κατά πολύ υποδεέστερη της πραγματικής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας «De Tijd», πίσω απο το fund “κρύβεται” ο ο πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs Π. Καζαριάν.
 Όπως σημειώνεται, η είδηση αυτή «έπεσε ως βόμβα» στην αγορά ομολόγων.

Πιο συγκεκριμένα, συνεχίζει το δημοσίευμα, πρόκειται για την ανοιχτή προσφορά που υπέβαλε το hedge fund «Japonica Partners» που εδρεύει στο Rhode Island για την αγορά ελληνικών ομολόγων ονομαστικής αξίας 2,9 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσού που αντιπροσωπεύει το 10% της συνολικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που παραμένουν εμπορεύσιμα.

Επισημαίνεται ότι ο κύριος όγκος του ελληνικού χρέους βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια της τρόικας των δανειστών, με αποτέλεσμα τα ομόλογα που κυκλοφορούν στο εμπόριο να είναι λιγοστά και «δυσκίνητα». 
Για το λόγο αυτό η «Japonica Partners» υποστηρίζει ότι η αγορά ελληνικών ομολόγων είναι «ευμετάβλητη και υποτονική και οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί σε καμιά περίπτωση δεν αντανακλούν την πραγματική τους αξία».

Όσον αφορά την προσφορά της για την αγορά των ελληνικών ομολόγων, η «Japonica Partners» υποστηρίζει ότι «αντανακλά τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες της για την Ελλάδα και την πρόοδο που έχει σημειωθεί». 
Διαβεβαιώνει μάλιστα ότι σκοπεύει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο επενδύοντας στην «εταιρεία που φέρει την ονομασία “Ελλάδα”» και να ευθυγραμμίσει τα συμφέροντά της με τα αντίστοιχα δικά της.
 Όπως εξάλλου αναφέρει, πρόκειται για «την πρώτη ιδιωτική προσφορά για την αγορά κρατικών ομολόγων που έχει υποβληθεί ποτέ στα χρονικά».

Αιτιολογώντας την ενέργειά της αυτή, η «Japonica Partners» σημειώνει ότι με τον τρόπο αυτό θέλει να παρακάμψει τη «δυσκίνητη» αγορά ελληνικών ομολόγων, αγοράζοντας μεγάλα πακέτα απευθείας από άλλους επενδυτές. 
Για το λόγο αυτό δηλώνει διατεθειμένη να αγοράσει ελληνικά ομόλογα στο 45% της ονομαστικής τους αξίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όποιος κι αν είχε την έμπνευση αυτή, είναι φανερό ότι με την μαζική αγορά ελληνικών ομολόγων αναλαμβάνει ένα «μεγάλο ρίσκο».
 Και τούτο διότι οι ιδιώτες πιστωτές έχουν ήδη προσκρούσει μια φορά στο «σκόπελο» που ακούει στο όνομα «αναδιάρθρωση χρέους». 
Ήταν τον Μάρτιο του 2012, αναφέρει, όταν οι τράπεζες και οι υπόλοιποι φορείς που συμμετείχαν στο ελληνικό PSI, κατέγραψαν απώλειες που έφταναν έως και το 75% της αξίας των ομολόγων που διακρατούσαν, παρά το γεγονός ότι έλαβαν σε αντάλλαγμα νέα ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, τα οποία μάλιστα τελούν υπό την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η διαδικασία συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους (PSI) απέφερε τελικά στην Ελλάδα 106 δισ. ευρώ, ποσό που όμως δεν επαρκεί για να δοθεί η τελική λύση στα δημοσιονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα, με αποτέλεσμα μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να κρίνεται ως «αναπόφευκτη».

Από την πλευρά τους οι δανειστές -συνεχίζει η εφημερίδα- δεν δείχνουν διατεθειμένοι να δείξουν μεγαλύτερη επιείκεια απέναντι στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό –προσθέτει– ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ άφησε να εννοηθεί ότι «δεν υπάρχουν τα πολιτικά περιθώρια για να συζητηθεί μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

ΠΗΓΗ

Η Japonica Partners αγοράζει 3 δις ελληνικού χρέους!

Δημόσια πρόταση για την αγορά με μετρητά ελληνικών ομολόγων εκδόσεως τον Δεκέμβριο του 2012, ονομαστικής αξίας έως 2,9 δισ. ευρώ, υπέβαλε η Japonica Partners & Co, μέσω της κατά 100% θυγατρικής της Yerusalem Hesed.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 9,9% του συνόλου των ελληνικών τίτλων ύψους 29,6 δισ. ευρώ.

 Η αγορά των ομολόγων από την Yerusalem Hesed θα επιτρέψει στους υφιστάμενους κατόχους να ρευστοποιήσουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ιδιώτης επενδυτής υποβάλει πρόταση για την αγορά ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, επισημαίνει η Japonica Partners & Co στην ανακοίνωσή της. 

Εκπρόσωπος της Japonica δήλωσε: «Η προσφορά αντανακλά τη μακροπρόθεσμη προοπτική της Japonica στην Ελλάδα και την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα έως σήμερα. 
Στόχος της Japonica είναι να ευθυγραμμίσει τα επενδυτικά της ενδιαφέροντα με αυτά της Ελλάδας.»

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου