Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Η Ελλάδα με τα μάτια του ΟΟΣΑ



Από το κακό στο χειρότερο τα πηγαίνει η Ελλάδα όσον αφορά τον δείκτη ευημερίας του ΟΟΣΑ, τον λεγόμενο δείκτη «Καλύτερης Ζωής» αφού βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο μεγάλου αριθμού παραμέτρων του Οργανισμού, όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι εργαζόμαστε παραπάνω, αμοιβόμαστε πολύ λιγότερα και είμαστε λιγότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή μας συγκριτικά με το μέσο όρο παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε η Ελλάδα κατατάσσεται στην 30η θέση, σε σύνολο 36 χωρών, για το πόσο ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι είναι οι πολίτες που ζουν στη χώρα.

Πόσο δουλεύουν οι Έλληνες:
Οι άνθρωποι στην Ελλάδα, εργάστηκαν 2.032 ώρες το 2011, αρκετά περισσότερο συγκριτικά με το μέσο όρο που δίνει ο ΟΟΣΑ και είναι 1.776 ώρες.

Μόνο στο Μεξικό κλήθηκαν να εργαστούν περισσότερο φτάνοντας τις 2.250 ώρες και στη Χιλή 2.047 ώρες. 

Την ίδια ώρα οι Γερμανοί που συχνά εμφανίζονται ως οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη εργάστηκαν κατά μέσο όρο 1.413 ώρες το 2011.

Από την άλλη πλευρά, το 5% των Ελλήνων εργάζεται αρκετές ώρες πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου, ενώ ο μέσος όρος των ατόμων που κάνουν υπερωρίες στις χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα είναι 9%, και αφορά κυρίως τους άνδρες. Το 56% των ατόμων ηλικίας από 15 έως 64 ετών στην Ελλάδα έχουν σχέση αμειβόμενης εργασίας, κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ για την απασχόληση του 66%.

Πόσα χρήματα βγάζουμε:
Το εισόδημα στη χώρα μας κατά την έκθεση ανέρχεται σε 15.800 ευρώ τον χρόνο είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τις 17.820 ευρώ που θεωρείται ο μέσος όρος, την ώρα που στη Γερμανία είναι 22.320.

Την ίδια ώρα, τεράστιο είναι το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, αφού το 20% των πιο πλούσιων κερδίζει 6 φορές όσα το 20% των πιο φτωχών.

Η ζωή μας δεν μας ικανοποιεί αφού είμαστε στο 71%, χαμηλότερα από το μέσο όρο που είναι 80%.

 Στις χαμηλότερες θέσεις, για το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες με τη ζωή τους κατατάσσονται, στην έκθεση, η Εσθονία, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Χιλή, το Μεξικό και στην τελευταία η Τουρκία ενώ καλύτερο μέρος να ζει και να εργάζεται κάποιος αναδεικνύεται η Αυστραλία.

 Η Πορτογαλία που επίσης έχει χτυπηθεί από την κρίση στην Ευρωζώνη κατατάχθηκε στην 28η θέση ενώ η Ιρλανδία που επίσης έχει λάβει μέτρα λιτότητας κατατάσσεται στην 15η θέση.
Ζουν περισσότερο οι Έλληνες!

Το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα είναι σχεδόν 81 χρόνια (ανεξαρτήτως φύλου), ένα έτος παραπάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (80 χρόνια). 
Το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες είναι 83 σχεδόν χρόνια, έναντι 78 ετών για τους άνδρες.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, «τα χρήματα, παρότι δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, είναι ένα σημαντικό μέσο για την επίτευξη υψηλότερων προτύπων διαβίωσης».

Στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών για την Σύνοδο του ΟΟΣΑ
Εν τω μεταξύ, στην έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι βρίσκεται από χθες και θα μιλήσει σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού.

Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις των τελευταίων 10 μηνών στην Ελλάδα στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 

Αναμένονται επίσης με ενδιαφέρον οι επίσημες προβλέψεις του ΟΟΣΑ για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και των άλλων μελών.

Στο περιθώριο των εργασιών, ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί την Τετάρτη στις 09.30 τοπική ώρα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ κ. Ανχελ Γκουρία, ενώ την ίδια ώρα την Πέμπτη το πρωί θα συναντηθεί με τον γάλλο ομόλογό του κ. Πιερ Μοσκοβισί στο υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου