Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Έρχεται τσεκούρι σε επικουρικές και κατώτατο μισθό – Η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων φέρνει νέα μέτρα και μισθούς 350€


- Μέτρα 1 δισ. για τη «μαύρη τρύπα» του ασφαλιστικού
- ΙΚΑ και ΟΑΕΕ έχουν εισπράξει ήδη το 50% της κρατικής επιχορήγησης
- Η τρόικα θέτει ως προαπαιτούμενο για τη δόση του Ιουλίου να επιβληθεί έκτακτη εισφορά υπέρ του ΟΑΕΕ
- Θέτουν και θέμα συνολικής επανεξέτασης του κατώτατου μισθού
- Τι είναι οι mini jobs που θέλει να επιβάλλει η τρόικα
Τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν, αυτό δεν είναι νέο.
 Τα δυο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ήδη εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος της επιχορήγησης για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
 Ούτε αυτό είναι νέο. 
Μόνο που ενώ τα ξέρουμε όλα αυτά, το ασφαλιστικό και η «μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία παραμένει το σημαντικότερο, ίσως, αγκάθι στα πλευρά της ελληνικής οικονομίας.
Ένα αγκάθι που εδώ και χρόνια κανείς δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά για να το βγάλει και όλα δείχνουν πως θα το κάνει η τρόικα και μάλιστα με άγριο τρόπο!
Οι τρόικα πιστεύει πως το έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία θα ξεπεράσει τα 2 δισ. Και αυτό σημαίνει νέα μέτρα...
 Γιατί κανείς δεν υπολόγισε ότι η ανεργία και η μείωση των μισθών θα μειώσουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. 
Η κυβέρνηση πίστεψε ότι η μειώσεις των συντάξεων ήταν αρκετές. Αλλά το κέρδος εξανεμίστηκε γιατί τα έσοδα ήταν μειωμένα.
Οι απώλειες από την ανασφάλιστη εργασία φτάνουν τα 6,5 δισ. ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από εισφορές που δεν έχουν καταβληθεί τα 15,9 δισ. ευρώ σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, γράφει το περιοδικό Επίκαιρα.
Το ΙΚΑ έχει ήδη εισπράξει το 50% της ετήσιας επιχορήγησής του. Το ίδιο και ο ΟΑΕΕ, έχει εισπράξει το 49,2%.
Η νέα βόμβα στις συντάξεις
Με δεδομένο το τεράστιο έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων, η τρόικα επιστρέψει με άγριες διαθέσεις και σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής έχει ήδη ζητήσει ως προαπαιτούμενο για τη δόση του Ιουλίου η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες για να καλυφθεί το κενό των 600 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΕ.
Οι δανειστές ζητούν συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων για να αντισταθμιστούν οι απώλειες εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Φωτογραφία: Ελεύθερος Τύπος
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο τραπέζι μπαίνει ξανά η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για μείωση των συντάξεων του ΟΑΕΕ από το 2014. Οι αποκλίσεις που επικαλείται η τρόικα ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ και ανεβάζουν την τρύπα πάνω από το 1 δισ.
Στο κείμενο με τα προαπαιτούμενα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, η τρόικα δε ζητά μόνο την εφαρμογή του μέτρου της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων αλλά θέτει ξεκάθαρα θέμα νέων μέτρων.
Στο στόχαστρο όμως μπαίνουν και οι επικουρικές συντάξεις. Στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου ζητούν να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων με τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών έως τον Δεκέμβριο του 2013 και με έτοιμο το προσχέδιο τον Σεπτέμβριο! Στην πράξη, πρόκειται για μείωση των επικουρικών συντάξεων από το 2014 αντί για το 2015.
Ο κατώτατος μισθός και ο θεσμός mini jobs
Εκτός από τα άλλα μέτρα, η τρόικα φέρνει ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και το θέμα του κατώτατου μισθού. Στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ζητείται να εκδοθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου πράξη υπουργικού Συμβουλίου που θα προβλέπει το μηχανισμό για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.
Η τρόικα ζητά συνολική επανεξέταση του μισθού των 586 ευρώ και των κλιμακίων του! Όλα αυτά ενώ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης επιμένει ότι δεν τίθεται θέμα νέας μείωσης του κατώτατου μισθού.
Η τροϊκανοί, όμως, φαίνεται πως έχουν άλλα σχέδια. Και ανάμεσα σε αυτά είναι και η εισαγωγή του θεσμού της μικροεργασίας (mini jobs), δηλαδή δουλειά έναντι 350€.
Στόχος της τρόικας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, είναι να υιοθετηθεί ένα μοντέλο ελαστικής εργασίας, χαμηλής αμοιβής, μηδενικής απόδοσης φόρου και ανάλογης πληρωμής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Ισχυρίζονται πως έτσι ο δείκτης ανεργίας μπορεί να μειωθεί άμεσα κατά 2%-4%!
Η μικροεργασία εφαρμόζεται στη Γερμανία.
Οι δανειστές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ασκούν πιέσεις και για την υιοθέτηση του μέτρου της ανταπεργίας (lock out), που δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να αρνηθεί την παροχή υπηρεσιών εκ μέρους των εργαζομένων που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε απεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου